hlavní stránka  

  Oficiální web server Footballového Clubu FK Alej

 | O klubu | Soupiska | Fan club | Forum | B tým | Veteráni
  Rubriky
 
·   Aktuality
·   Statistika
·   Zápasy
    - Podzim 2020
    - Podzim 2019
    - Jaro 2019
    - Podzim 2018
    - Jaro 2018
    - Podzim 2017
    - Jaro 2017
    - Podzim 2016
    - Jaro 2016
    - Podzim 2015
    - Jaro 2015
    - Podzim 2014
    - Jaro 2014
    - Podzim 2013
    - Jaro 2013
    - Podzim 2012
    - Jaro 2012
    - Podzim 2011
    - Jaro 2011
    - Podzim 2010
    - Jaro 2010
    - Podzim 2009
    - Jaro 2009
    - Podzim 2008
    - Jaro 2008
    - Podzim 2007
    - Jaro 2007
    - Podzim 2006
    - Jaro 2006
    - Podzim 2005
    - Jaro 2005
    - Podzim 2004
    - Jaro 2004
    - Podzim 2003
    - Jaro 2003
    - Podzim 2002
    - Jaro 2002
    - Podzim 2001
    - Jaro 2001
    - 1999 - 2000
    - Podzim 2021
·   Tabulky a výsledky
·   Rozhovory
·   Fotogalerie
·   Video
·   Soupeři
·   FK ALEJ on Tour
·   Více fotbalu
·   Odkazy na webu
·   Guláš
·   Ankety
·   Fan shop
 

  Vyhledávání
 
 
 


O klubu |

Historie FK ALEJ - hrajeme již 25 let!

2003-04-15   
Poslat emailem
HISTORIE FK ALEJ

Začátky:
Na začátku všeho byla nuda a přišel Bůh a řekl, budiž fotbal. Kořeny vzniku FK Alej je však nutno hledat někdy kolem roku 1980, což je přibližný rok narození většiny současných hráčů klubu. Tehdy nás naše matky přivedly na svět a sudičky darovaly lásku k fotbalu, některým v menší či větší míře i fotbalový talent. V průběhu let se z malých kluků stali kluci větší, ale nadšení do této hry „která nemá logiku“ v nás ve všech zůstalo. A právě nadšení nás přivedlo k tomu, abychom založili vlastní družstvo. Konkrétnější obrysy získal nápad v roce 1999, kdy se zakladatelé klubu – Tomáš Kmínek, Tomáš Kubík a Petr Karhan rozhodli začít svou první sezónu v Hanspaulské lize. Funkce v klubu byly rozděleny následovně: prezidentem byl zvolen Tomáš Kmínek, Tomáš Kubík jako sekretář a Petr Karhan usedl do křesla managerského. První problém, tedy s názvem klubu byl vyřešen až na poslední chvíli, kdy bylo přijato při odevzdávání přihlášky jméno FK Alej, pojmenování plynoucí to z názvu gymnázia ve kterém nejen vedoucí triumvirát úspěšně studoval. Byly sehnány první, nyní již památné dresy, barvy červené s nápisem Gin Tonic a do nich oblečena následující premiérová sestava týmu: mimo již výše jmenovaných to byli Michal Karhan, Jiří Preininger, Zbyněk Kadidlo, Martin Rudovský, Ondřej Ploc, Tomáš Kýn, bratři Černohorští a Jan Matějů.

1999:
První rok v kolotoči nedělních zápasů pro nás začal velmi vydařenou sezónou. V ní bylo dosaženo několika kvalitních výkonů našeho týmu. Z jedenácti zápasů jsme 10 vyhráli a získali tak 20 bodů, které nás vynesly na konečné první místo ve skupině. Hned v první sezóně jsme si tímto zajistili postup do 7. ligy Také soupeřova konta jsme zatížili více jak půlstoletím (52) gólů, z nichž nejvíce nastřílel nejlepší střelec skupiny v této sezóně, Tomáš Kubík. Jeho 14 gólů znamenalo však velikou zátěž pro jeho prachárnu a tak se z pistolníka stal v příštích sezónách spíše nahrávač. Nutno ještě vyzdvihnout vysokou výhru 10:0, které jsme dosáhli na suchdolském pažitu.
Vyšší liga klade i vyšší nároky. Proto se v zrcadle jednoho z ukazatelů, nejlepšího střelce týmu Michala Karhana se 4 góly, obrazí i celková úspěšnost týmu v této sezóně. Ve velmi vyrovnané skupině jsme s deseti body skončili na 7. místě, což znamenalo 1 bod od 4. a zároveň od sestupového místa. Udržení se v 7.lize jsme považovali za samozřejmost, ale nakonec jsme za to fotbalovému bohu děkovali. K lepším výkonům nám nepomohlo ani angažování Milana Trousila, který se jako posila do této sezóny snažil při každém zápase omámit protihráče svým fernetovým dechem.
S celkovou bilancí po prvním roce jsme mohli být ale spokojeni, jelikož se začalo formovat jádro týmu a získali jsme cenné zkušenosti do bojů v dalších sezónách. I první inmatrikulace do historické tabulky skončila celkem úspěšně, a 40 bodů na 903. místě bylo příslibem do dalšího roku. Šrámy na výsledku přinesla až posezonní oslava na Bílé Hoře, ze které si někteří hráči přinesli zranění či žaludeční nevolnosti.
2000
Podruhé v historii pro nás jaro neznamenalo jen kvetoucí zeleň kolem nás a lásky čas, ale především začátek druhého roku působení v Hanspaulské soutěži. Do této půlsezóny nastupoval tým už značně obměněn, byli odejiti někteří hráči původem z gymnázia Nad Alejí (Ploc, Kýn, Matějů a bratři Černohorští), a tým byl doplněn Petrem Klinerem, s kterým jsme si slibovali i zlepšení kvality hráčského potenciálu. To se sice potvrdilo, ale bohužel nezapadl ideálně do týmu a proto se jeho působení v týmu omezilo na 1 hanspaulskou sezónu.
Na jaře jsme sice již pomýšleli na postup o ligu výše, ale soupeři byli proti a proto jsme ve velmi vyrovnané skupině skončili na 6. místě a postupové oslavy museli být odloženy. Nejlepším střelcem byl Michal Karhan se 4 góly.
Vzhledem k „přestavbě“ struktury Hanspaulské ligy a jejímu rozšiřování na podzim postupovalo neuvěřitelných 5 týmů a tuto šanci jsme nechtěli nechat nevyužitu. S patnácti body jsme ze 3. místa postoupili a to i díky novým posilám, Jardovi Beranovi a Tomáši Hendrychovi, kteří se od této doby zabydleli v naší sestavě. Beran se stal s 5 góly hned druhým nejlepším střelcem na podzim 2000, hned za Michalem Karhanem se 7 vstřelenými brankami. Dobré výsledky v uplynulém roce nám také přinesly zlepšení umístění v historické tabulce Hanspaulky, kde jsme se z 903. místa posunuli o více než sto míst až na 770. místo s 96 body. Po vydařené sezóně jsme se účastnili zimního turnaje, kde jsme ale ve 14. skupině podali špatné výkony a nepostoupili ze skupiny. Celkově jsem ale zavírali dveře za rokem 2000 s radostí a s očekáváním roku příštího, kdy jsme pod praporem FK Alej mohli poprvé okusit 6. ligu.

2001
Do nové ligy a sezóny jsem chtěli udělat vše pro udržení se a proto jsme angažovali další posilu, Tomáše Holečka, který také zapustil kořeny v modrém dresu a stal se platnou posilou v dalším působení. Ano, v modrém dresu, jelikož byly do šesté ligy nahrazeny naše tradiční (bohužel už zkušeností poznamenané) dresy červené, novými trikoty v barvě nebesky modré se znakem FK Alej. Nečekali jsme sice od nich nebeské zázraky v podobě postupu do 5.ligy, avšak staly se od jara 2001 součástí historie FK Alej. První sezóna v 6.lize pro nás začala až nad očekávání dobře a 5. místo na jaře s 13 body pro nás bylo velkým úspěchem.
Povzbuzeni tímto už jsem začali střádat plány na podzimní část roku, kdy jsme pochopitelně chtěli umístění vylepšit. Jedinou posilou se stalo angažování Petr Karola. Kdo by čekal, že se nám to nakonec podaří, byl by před sezónou považován za velkého optimistu a nejspíše i za blázna. Podzim 2001 se pro nás ale stal dosud nejúspěšnějším vystoupením, kdy jsme se od prvních kol pohybovali na čelních místech tabulky a o jedno z dvou přímých postupových míst nás připravila až porážka v posledním kole, kdy nám stačil pouze bod, leč visel moc vysoko, aby se ho hráčům Aleje podařilo přivlastnit. Bohužel 14 bodů na třetím místě nestačilo na postup a z celých šestých lig jsme tak skončili na jednom z prvních nepostupových míst.
V historické tabulce Hanspaulské ligy se tým posunul o 90 míst na 680. místo se 177 body. Poprvé byla zavedena přesná statistika a hodnocení výkonů hráčů v jednotlivých zápasech. Nejlepším hráčem se stal Petr Karhan a králem střelců Aleje se 7 góly Tomáš Hendrych. Tato úspěšná sezóny byla příslibem do dalšího roku, ve kterém měl podle matematiky zlepšování se o 1 pozici v každé sezóně zákonitě přijít postup.

2002
První tři kola jako by byla z říše fantazie a s takovou situací jsme se ještě nesetkali, aby na našem bodovém kontu zářila nula a byli jsme na posledním místě tabulky. Jak se s tím tým popere se mělo ukázat v následujících utkáních, které zákonitě měla představovat boj o setrvání v 6. lize. Sice následovala 2 úspěšné kola, ale série dalších právem i smolně prohraných zápasů moc naděje na záchranu nedávala. Naštěstí nám fotbalový Bůh dal šanci po půl roce bojovat v posledním zápase o vše a složit tak reparát za neúspěšný zápas minulý. S mobilizovanými silami se nám to podařilo a vítězstvím jsme si zachovali příslušnost v 6. lize. Nejlepším hráčem za sezónu byl vyhlášen Petr Karol, „králi“ střelců se stali s pouhými 3 góly Petrové Karhan a Karol.
Po jaru jsme se zúčastnili II. ročníku turnaje v malé kopané ve Statenicích, kde jsme naplnili svůj cíl a postoupili do čtvrtfinále. Nakonec se tedy podařila záchrana a s rozporuplnými pocity z právě skončené sezóny jsme se těšili na příští, ve které jsme chtěli složit reparát a dokázat, že na klidný střed tabulky máme.
S podzimem 2002 se mělo kyvadlo úspěšnosti FK Alej přesunout do té pozitivní polohy a přinést vylepšení účinkování oproti minulé sezóně. K tomu jsem angažovali posilu Jana Veselého, který ale bohužel nedostál očekávání a byl po 5. zápasech nahrazen Pavlem Zákravským. Později se ukázalo, že tato výměna byla správným krokem. Jak už z předešlého vyplývá, na podzim 2002 se vystřídal v modrém dresu rekordní počet hráčů, včetně druhého zahraničního, Miguela Ángela Madrigala, který přinesl do našich řad kus španělského fotbalového umění. Že v této sezóně otočí borci v modrém kormidlo svých krátkých dějin vpřed naznačil hned smrtící nástup, kdy vyhráli první 4 zápasy. Pak přišla éra několika smolných zápasů, kdy lehčí by bylo spočítat ty hráče, kteří si nedali vlastní gól, doprovázená morálním úpadkem v týmu. Slabší krizi naštěstí zažehnal vítězný dvojzápas a konečný výsledek posledního zápasu 4:1 nás posunul do zatím jen vysněné 5. ligy. Nejlepším kanonýrem se stal Petr Karol se 6 trefami do černého a navázal tak na svou úspěšnou sezónu minulou. Nejlepším hráčem se stal Michal Karhan, který rozhodl i poslední veledůležitý zápas. Nejdůležitější v této sezóně byl ale týmový duch mužstva, který se dokázal přenést přes všechny náznaky krizí a donesl prapor FK Alej do 5. ligy.

2003
První sezóna v 5.lize byla očekávána všemi okolo FK Alej jako velká neznámá. Udržel se celý hráčský kádr (včetně akvizice z pyrenejského poloostrova Miguela) vyjma Pavla Zákravského, který odešel na hostování do WT Ekonom, toho času ve 2.lize. Nakonec se dobrá účast na zápasech stala základem pro někoho překvapivé sezóny. Problémy nastaly jen na brankářském postu, kde se za sezónu vystřídali 4 „pavouci“. Bohužel se s modrým dresem po sezóně rozloučil ten největší z nich, Jirka Preininger, který dal na 1 rok přednost svému házenkářskému klubu. Je zbytečné to déle protahovat, zkrátka a jednoduše řečeno: sezóna jaro 2003 přinesla postup o další krok vpřed v dějinách FK Alej. Jen s dvěma prohrami v 1. a 11.kole tým se 17 body postoupil do 4.ligy. Nádhera!!! O trochu vetší než malý podíl na úspěchu měl nejlepší střelec týmu Tomáš Holeček, který po dlouhé době nastřílel v dresu FK Alej v jedné sezóně dvojciferný počet gólů, přesně 10. Nejlepším hráčem modlícím se k modrému dresu se stal po 3 sezónách opět Petr Karhan. Sezóna byla zakončena co do účasti i velkoleposti dosud největší oslavou, i když trochu pokaženou neúspěchem na III. ročníku turnaje ve Statenicích, kde tým zůstal o 1 bod před branami čtvrtfinále. Poslední nezanedbatelnou věcí v této sezóně bylo otevření webové stránky FK Alej. Za to patří největší dík prezidentovi klubu, Tomáši Kmínkovi. Laťka úspěšnosti byla tímto nastavena hodně vysoko a zda se jí podařilo přeskočit se dočtete opět po podzimní sezóně.
Kdo by čekal, že se od začátku bude FK Alej potácet v sestupových vodách, byl po prvních 4.kolech uzemněn letící kometou FK Alej, kdy se nahlas začalo uvažovat o postupu. V obraně k tomu dopomohla též nová posila Martin Matula. Modré dresy zvítězily nad Albionem a Montanou (pozdějšími 2 postupujícícími) a vše nasvědčovalo tomu, že spanilá jízda ze 6. ligy bude pokračovat výše. Jak ale praví známé pořekadlo „pýcha předchází pád“ a tak následovaly výkony opravdu špatné a sjezd až na sestupová místa. Naštěstí se vše podařilo zachránit a za sezónou byla udělána tečka v podobě vítězství 5:0 nad slavným Manchesterem United. Konečné 4.místo se 13 body bylo nakonec také pěkným úspěchem. Nejlepším střelcem s 8 góly byl Petr Karol a nej hráčem tohoto podzimu M.Karhan. Jelikož touto sezónou se nakupilo neuvěřitelných 5 let klubu, byla vedením uspořádána větší oslava, která se v tradičním pohostinství „U Trousila“ docela povedla a jejích 21 účastníků odcházelo spokojeno v očekávání další úspěchů FK Alej.

2004
Pokračování ve 4.lize na jaře bylo pro FK Alej možností vylepšit skvělé 4. umístění z minula. Průlomem v dějinách klubu bylo založení B týmu, které se ustálilo ve složení Holan, Majer, Krůta, Karhan Ivan, Chadraba, Slameň a Pořízek a i přes předsezónní očekávání nekonec nedošlo k postupu béčka z 8.ligy. A tým si zpočátku vedl mizerně a tak musel přijít určitý řez v kádru, který byl vyřešen angažováním bratrů Benešů, kteří přinesli co se od nich očekávalo: bojovnost a góly. S "Benešovci" přišla do týmu opět pohoda a dostavily se i výsledky, které nakonec stačily k pěkným 12 bodům a umístění v první polovině tabulky. Starší Pavel se stal s 9 brankami nejlepším střelcem v sezóně, nejlepším hráčem byl zvolen opět po půl roce Michal Karhan. Komplikace v podobě dlouhodobějšího zranění brankáře Hendrycha byla zdárně překonána a náhradní gólman pro tuto sezónu Kubík odvedl nadstandartní práci. V už tradiční účasti na turnaji ve Statenicích a participaci ve čtvrtfinále už lze spatřovat jen tečku za zachráněnou sezónou a se snad konsolidovaným kádrem jsme si mohli přes prázdniny odpočinout do sezóny následující.
Po vydařeném konci sezóny minulé měli všichni velké oči před podzimem 2004. Už ale přátelské utkání s Westburry naznačilo, že není něco v pořádku. Naše neopodstaněné sebevědomí ještě neštastně přiživilo vítězství v 1. kole kontumačně 6:0. To bylo první neobyčejnou věcí v této sezóně, ale zdaleka ne poslední. Hned od dalšího kola nastaly komplikace v podobě "doživotně" (na 2 sezóny) distancovných hráčů FKA, že neprávem zde nemá cenu rozepisovat. Když se k tomu přičte zranění jednoho z klíčových hráčů Karola, mizerné výkony opor minulé sezóny a velké problémy se scházením...vypadalo to s námi v polovině sezóny bledě, po 9ti kolech kriticky. V 10. kole jsme vykřesali jiskřičku naděje a v 11.kole to chtěli pojistit. Jenže ouha, mizerný výkon stačil pouze na stav 0:2 10 minut před koncem. Poprvé v sezóně se k nám přiklonilo štestí a 3 góly jsme za minutu dvanáct skóre otočili a pojistili si příslušnost ve 4.lize. Taková zápletka by se vyjímala v jakékoli detektivce...nebo pohádce se štastným koncem. Zklamáním bylo v sezóně působení FK Alej B, které nedokázalo překonat stín výkonů z premiérové sezóny a poráželo jen opravdu nefotbalové týmy. Doufáme, že se jarním sluníčkem přijde zase na kopačky hráčů FK Alej opět trochu té fotbalové krásy a budeme se fotbalem více bavit.

2005
Jarní sezóna roku 2005 pro nás byla velmi zajímavou. Ještě nikdy jsme totiž neměli tolik remíz (5) a tedy z pouhými 3 prohrami jsme skončili až na 7. místě tabulky 4.ligy. I přes mohutné posílení kádru, Radek Cerha, Jonas David-Quignon a Ondřej Penc, se nám nepodařilo vyřešit zcela problémy se scházením a tak až na čestné výjimky jsme dohrávali zápasy bez střídání. Svou vinu na tom nesly i zranění dvou Petrů, Karola a Beneše. Škoda toho, protože s kádrem co by při o trochu lepším scházení byl k dispozici bychom měli hrát v jiných místech tabulky a třeba právě oněch 5 remízových zápasů nebo 2 prohry o gól (každý kdo si přečte komentáře k temto zápasům nemůže o nich hovořit jinak než o smolných - jedině "Kojoti" nás potupně rozstříleli) bychom dokázali přeměnit v bodový zisk pro nás. To jsou ale jen "kdyby" a tak je třeba aby se každý nad sebou zamyslel, zda chce ještě v dresu FK Alej uhrát nějaké výsledky nebo zda je pro něj hra hanspaulky jen víkendovým vypocením kalorií nabitých v průběhu týdne v práci. Pozitivem sezóny tak snad může být jen uspěšné působení nejlepšího hráče jara Radka Cerhy a také docházka a i hra třetí zahraniční (francouzské) akvizice Jonase. Nejlepším kanonýrem se stal jako v minulé sezóně Pavel Beneš s 6ti vstřelenými brankami. B-tým Aleji také moc velkou čest nedělal a skončil daleko za postupovými pozicemi z 8.ligy. Všechna smůla této sezóny ale byla vyvážena štastnou tečkou na jejím závěru v podobě vítězství na V. ročníku turnaje ve Statenicích, který se už po čtvrté neobešel bez účasti FK Alej.
Po letní přestávce jsme se chtěli odpoutat od zachraňování týmu ve 4.lize a minimálním plánem byl klidný střed tabulky. To se nám dařilo až do 7.kola, ale pak následovaly 3 nešťastné prohry v řadě a díky vyrovnanosti tabulky jsme museli v posledním zápase uhrát minimálně remízu. To se nám proti postupujícímu týmu v tabulce se štěstím podařilo a tak i na jaře jsme se mohli těšit na 4. ligu. Stejně jako na jaře bylo hodne remíz a žádný ze 4 prohraných zápasů nebyl více jak o gól, dokonce 3x to bylo 1:2. Vždy nám prostě scházel potřebný kousek na vahách k tomu, abychom se radovali z výhry, soupeři byli všichni k poražení. Nejlepším hráčem byl zvolen Martin Matula, nejlepším střelcem se stal Pavel Beneš a nejlepším gólmanem Petr Malec. Více radosti na podzim udělalo Béčko FK Alej, které konečně postoupilo o stupínek výš, tedy do 7.ligy. Velkou zásluhu na tom mělo 11 gólů ostrostřelce Slameně a zejména angažování nové obranné posily Petra Kopřivy, který se stal i nejlepším hráčem B týmu v sezóně. Když k tomu připočteme stabilní účast předsedy Majera, veterána Ivana Karhana, špílmachra Pořízka nebo malého velkého muže Krůty, B týmu se konečně sezóna snad už musela vydařit. Společná rozlučka po sezóně v hospůdce Na Ořechovce trpěla sice nevelkou účastí, ale nad krásným dortem jsme si nakonec pěkně užili večera.


2006
Jarní sezóna roku 2006 byla pro tým FK Alej "A" docela klidnou co se zachraňování týká a ani postoupit jsme nemohli, takže to bylo bez nervů. Ne toliko už při scházení, které doznalo znatelných trhlin a nejen občas nám museli vypomoci se sestavou rozjetí borci z Béčka, nakonec z toho bylo ale druhé nejlepší umístění týmu až dosud v historii. I když pohledem z druhé strany páté místo v ne příliš silné skupině nelze považovat za kdovíjaký úspěch. Předchozí větou jsme se dostali už k B týmu, který možná trochu překvapivě a po sezónách tápání v 8.lize udělal všem velkou radost, když podruhé za sebou postoupil o stupínek výše, tedy do 6.ligy. Na konci sezony v modrém víkendu FKA nejprve Áčko zopakovalo dobrou prezentaci modrého dresu na turnaji ve Statenicíh, kde po minulém 1.místě přidalo i jedno stříbrné umístění, poté Béčko excelentním výkonem potvrdilo v posledním zápase sezony postup do 6.ligy a následovala povedená zahradní rozlučka s celou půlsezónou. Tam byli vyhlášení nejlepší hráči, kde střelce a hráče Áčka získal překvapivě Kmínek, zatímco v Béčku zcela dle očekávání tyto dvě ceny ukořistil Pořízek. Nejlepším gólmanem byl vyhlášen Hendrych a největším sympaťákem Krůta a pak už následovala jen vyvedená oslava ve víru piva, slivovice, opékaného masíčka, stripshow některých jedinců a podobných vylomenin. Zkrátka a dobře, jarní sezóna se s odstupem času FK Alej povedla.
Podzimní sezóna zachytila tým FK Alej v průměrné formě. I když byly ambice před sezónou jak jinak než postupové, nakonec jsme se po rozpačitém konci sezóny zachránili jen s 1 bodovým rozdílem. Škoda nepravidelné docházky a i několika zranění, v ne příliš silné skupině by jsme se měli umísťovat na lepších pozicích. Kladem sezóny bylo angažování dvou posil, Bédy Horáka a Lukáše Krixe. Oba snad zapadli dobře do týmu a ten prvně jmenovaný se stal dokonce nejlepším hráčem Áčka v sezóně. Nejlepšími střelci se pak stali Pavel Beneš a Petr Karol. Novinkou sezóny se staly nové modrobílé dresy alá Blackburn, do kterých se navléklo i Béčko Aleje a již třetí sezónu po sobě se stalo úspěšnějším celkem, protože se jeho borcům podařilo postoupit do 5.ligy. Pokud by Béčo postupovalo v nastartovaném trendu, nezbude A týmu nic jiného, než v příští sezóně postoupit do vytoužené 3.ligy, aby se oba týmy nepotkaly ve stejné lize Podařila se rozlučka organizovaná v restauraci Na Ořechovce, tentokráte "bez bab", a úspěchem byla bez jednoho hráče z každého týmu 100% účast všech hráčů. Po sezóně se A tým ještě podruhé po roce zúčastnil halového turnaje v Lovosicích a vyšel z něj opět s prvním místem.

2007
Ačkoli je rok 2007 díky sedmičce rokem štěstí, pro FK Alej jeho jarní část zůstala zatím asi nejméně úspěšnou půlsezonou v historii. Dlouho to vypadalo na sestup A týmu do 5.ligy, ale nakonec se Áčku podařilo udržet s pouhými 7 body. Nejlepší střelec Pavel Beneš měl pouhé 3 góly a nejlepším hráčem byl vyhlášen jeho bratr, Péťa Beneš, který podával stabilní a nadprůměrné výkony. I když to zpočátku vypadlo s B-týmem na klidný střed tabulky, konečná bodová zamotávka ho s 8 body odsunula až na 10. místo, tudíž B-tým po 3 postupových sezonách spadl tvrdě na zem v podobě návratu do 6.ligy. Nejlepším střelcem se stal Petr Chadraba a nejlepším hráčem jeho jmenovec Kopřiva, který výrazně pomohl svými výkony k záchraně i Áčku. Vzhledem k tomu, že tradiční statenický turnaj se nekonal, mohli jsme pouze tak jako v zimě opanovat Sparta Forever Cup a pak se smutně rozloučit se sezonou. Na rozlučce byla mizivá účast playerů z obou týmů a to je asi "nejlepší" vizitkou toho proč se v první části roku 2007 tolik nedařilo. Snad bude jeho druhá část o poznání veselejší.
Na podzim 2007jsme o poznání zlepšili docházku a bylo to vidět i na výsledkách. Dlouho jsme se drželi dokonce na třetím místě a scházelo jen trochu, abychom dosáhli na jedno z prvních dvou vytoužených míst. O tom, že určitě nesestoupíme však rozhodl mizerný výkon v zápase s New Jersey Devils, kdy jsme prohráli 1:2. Nakonec ale i 4. příčka byla úspěchem. Nejlepším gólmanem a hráčem se stal po právu Petr Malec, střelců jsme měli pramálo a tak s nejmenším počtem odehraných zápasů a 3 góly získal tento primát Lukáš Krix. Béčku se po pádu do 6. ligy nepodařilo postoupit a opanovalo klidný střed tabulky. Největším plusem této sezóny se tak stala slušná docházka a pevná obrana, naopak mínusem horší útok.

2008
Po vcelku úspěšné sezóně na podzim 2007 jsme chtěli na dobré výkony navázat i v novém roce 2008, po jehož zakončení dovršíme 10 let činnosti klubu. Začali jsme střídavými výkony, ale postupem času jsme se dostali výše a výše v tabulce, když kupodivu nám fungovala nejen obrana včele se skvělým gólmanem, ale dávali jsme i mnoho gólů. Co opravdu nikdo nečekal se stalo skutkem před posledním kolem, kdy jsme se díky zaváhání soupeřů a velké vyrovnanosti tabulky dopracovali až na druhé místo a v posledním kole jsme tak měli vše na svých kopačkách. Ačkoli se zápas proti týmu Sedm zbabělých nevyvedl rozhodně dle našich představ, silou vůle a nasazením a i s trošičkou potřebného štěstí jsme vyhráli 3:2 a oslavili tak historicky první postup do 3. ligy!!! Nejlepším hráčem a gólmanem se stal opět Petr Malec a nejlepším střelcem Pája Beneš se 7. góly. Celkově jsme měli i nejvíce vstřelených gólů ve skupině a nejméně jsme jich obdrželi. Béčku se opětovně nepodařil návrat do 5. ligy a snad po podzimu bude opět důvod k radosti v podobě postupu o patro výše. FK ALEJ forever!! POSTUP OLE!!
Ještě nestačily ani doznít dlouhé a bouřlivé oslavy fantastického a snového postupu do třetí ligy a už nás v ní čekal i první zápas. Start v lize, kterou jsme si na začátku našeho hanspaulského snažení možná ani nevysnili, se nám příliš nevydařil. Po čtyřech zápasech jsme měli na kontě pouhé dva body za stejný počet remíz. Částečně nováčkovská daň a také překvapivě časté problémy se sestavou naznačují, že úspěchem bude v této sezóně udržení, získání zkušeností a oťuknutí si těchto vysokých pater Hanspaulské ligy. Soustředili jsme se tedy na zápasy s našimi přímými konkurenty v boji o udržení. Jeden z nich se stal v 5. kole klíčem k dobré sezóně. Jak je však naším zvykem, bylo to znovu po obrovsky dramatickém průběhu, ve kterém se ukázala síla Aleje. Otočit v poslední minutě zápas dvěma góly se příliš často nestává, ale právě tuto lahůdku lze považovat za jeden z klíčových momentů sezóny. Následovala prohra s leaderem soutěže a opět skvěle zvládnuté zápasy se soupeři z nižších pater. Druhé z těchto vítězství se opět neslo ve znamení vítězného gólu v předposlední minutě. Dvě prohry nás však opět namočili do sestupových pater a tak karty byly před posledním kolem rozdány vcelku jednoznačně. Remíza znamenala bez ohledu na další výsledky udržení. Jak je ovšem již zvykem, bylo to hodně dramatické. Bod jistoty přišel na svět v porodních bolestech a se štěstím. I v tomto případě nás však neopustilo a sen v podobě udržení se nakonec s vypětím všech sil podařilo uhájit. Nejlepší hráčem sezóny se stal Péťa Beneš a střelcem Tomáš Kubík. Na konto klubu jsme si připsali historický úspěch v podobě setrvání ve „trojce“. Ten umocnilo i Béčko, které se velmi kvalitními výkony v průběhu celé sezóny vyhouplo opět do 5. ligy. Ke svému postupu přidalo i skvělou výpomoc v bojích o udržení A týmu. Rok 2008 tak můžeme ze všech pohledů považovat za rok klubu FK Alej. Lepší zakončení deseti let působení klubu a pěti let působení B týmu jsme si ani nemohli přát. Všichni se tak mohli těšit na velkolepou oslavu 10 let FKA. Turnaje a následného večera s moderovaným programem, tombolou, oceněním fanynek, nejlepších hráčů, volbou hráče a týmu desetiletí si užili nejen hráči, ale také fanynky, příznivci, bývalí hráči a další Alejáci.

2009
Náš klub a všichni jeho členové s úsměvem a odhodláním vstoupili do druhého desetiletí existence FKA, samozřejmě s vítěznou touhou navázat na bohatou historii a řadu úspěchů. Hned však celá Alej zažila půlrok, ve kterém jsme nechtěně vyměnili zlatavé písmo tím nejčernějším. Celý klub se zároveň řádně otřásl v základech. První mužstvo zažila něco, co se těžko popisuje a vypráví. Po úspěšném vstupu do druhé sezóny ve třetí lize byl A tým záhy naprosto nepochopitelnou chybou a hloupostí jedince s okamžitou platností vyloučen ze soutěže a jeho zápasy kontumovány ve prospěch soupeřů, jelikož jaksi nebylo zajištěno pískání pro zápasy, na které bylo mužstvo delegováno. Hanspaulka asi zažila historicky nejhloupější pád týmu ze třetí ligy na samé dno. Hráče A týmu potom čekala poměrně dlouhá pauza bez fotbalové praxe. Pod pomyslnou klubovou deku bohužel zalehl i B-tým. Celou jarní sezónu ho ve vybojované páté lize provázely nepřesvědčivé výkony a občas se přidala i početně slabší sestava. Zázrak se nakonec nestal a i B- tým bohužel okusil jak chutná sestup. FKA tak zažila hodně smutnou raritu, kdy si za jediný půlrok připsala celkem 6 sestupů.

S cílem rychle zapomenout vstoupily oba bojovně naladěné týmy FKA do podzimní sezóny roku 2009. Jarní události měly na svědomí výměnu na postu prezidenta klubu a kapitána A týmu. Předsednického žezla se ujal Petr Karhan a kapitánskou pásku navlékl Petr Karol. Štěstěna se nakonec k našemu klubu neotočila úplně zády a místo osmé ligy mohl první tým naskočit do páté. Získal alespoň malou náplast na jarní události. Boj o postup výše byl proto povinností. Bohužel se hned na začátku soutěže na výkonech a sladění týmu projevila dlouhodobá zápasová nevytíženost. Rozpačité výkony a především prohry ve druhém a třetím kole nezachránila ani šňůra šesti zápasů bez prohry v závěru sezóny. Právě pomalý rozjezd rozhodl, že A týmu o jediný bodík utekl postup do již poměrně zabydlené čtyřky. I B-tým držel bohužel klubovou „basu“. Proměnlivé výkony a výsledky zapříčinily balancování na hraně sestupu či plavání přímo v sestupových vodách. V rozhodujícím zápase se však ukázala morálka týmu a výhrou se B-tým vyšvihl do lepší poloviny tabulky. Jeho konečné čtvrté místo lze po výsledcích a průběhu sezóny považovat za úspěch. Bolestivou skutečností FKA se na podzim stala opětovně docházka v obou mužstvech. Pomyslným králem podzimu se stal Petr Hanzalius. Ten stačil nasadit korunku pro nejlepšího střelce B-týmu a svou spolehlivou výkonností a výpomocí se stal i nejlepším hráčem A- týmu. Největším bombarďákem prvního týmu se se sedmi zářezy stal Lukáš Krix. Vstup do další dekády klubu FKA se tak hrubě nezdařil. Pozitivní však rozhodně je, že se po negativním naladění podařilo klub stabilizovat a celou záležitost jakž takž ustát.

2010
Rozporuplné výkony obou mužstev z podzimu 2009 jsme chtěli hodit za hlavu a začít opět dělat našemu klubu lepší jméno. A-tým sice v průběhu sezóny 3x prohrál 1:3, ale jelikož další remízy se nezrodily, všechny další vyhrané zápasy znamenaly postup z druhého místa tabulky se 16. body zpět do naší tradiční 4.ligy. Největším tahounem se ukázal být Lukáš Krix, který nejen že si připsal rekordních 18 gólů, ale byl vyhlášen i nejlepším hráčem půlsezóny. Béčko bohužel opět kolísalo na hraně sestupu, ale nakonec se pomocí kontumace 6:0 v 9. kole zachránilo a tak se v klídku poslední dvě kola dohrávají. Stálicí obou týmů byl opět Jéňa, který stihl střílet góly za oba dva celky najednou.

Druhá polovina roku 2010 byla opět taková, že by bylo vhodné na ni spíše zapomenout. Sice jsme se scházeli v početné a dobré sestavě, která by měla vyhrávat, ale s formou jsme se vůbec nepotkali a i se nás držela trochu smůla. Zejména také distanc stálice gólmana Malce na celý jeden rok do konce jara 2011 nás velmi poznamenal a znamenal, že jsme s průměrem 4 obdržených branek na zápas poprvé regulérně sestoupili. Nezabránilo tomu ani angažování nové brankářskoútočné akvizice Jirky Lukeše, který se snažil seč to šlo, ale jeho zžití s týmem nebylo zrovna ideální co se výsledků týče. Takovým "zlatým" hřebem neúspěchu byl zápas s týmem Matfyz, který byl snad největší potupou FK Alej v historii, kdy nás porazili zranění hráči 3 góly v posledních 5 minutách ačkoli jsme vedli 2:0. Ani 12 gólů Lukáše Krixe nestačilo na záchranu a nejlepší hráč nebyl v této tragické sezóně vyhlašován. B tým se zachránil jako přes kopírák v 9. kole kontumačním výsledkem 6:0. V této půlsezóně bojoval s již z A týmu přestoupivším Tomášem Kubíkem, tedy další divná věc v našem mužstvu.

2011
V další půlsezóně jsme chtěli ukázat, že ještě nepatříme do starého železa, ačkoli již většina z nás se přehoupla přes 30ku:) Bohužel tento věk s sebou přináší i takové věci jako svatby a děti a tak dvě takové oslavy A týmu vzaly 4 body, které na konci hodně chyběly. V zápasech, kde nebyl problém se sestavou FK Alej A soupeře přehrála až na nevydařené poslední kolo. Nakonec jsme ale se "štěstím" postoupili, tzn. administrativním postupem ze 3. místa s největším počtem bodů kvůli vyloučení či nepřihlášení mužstva z vyšších pater Hanspaulky. Nejlepším hráčem a týmu se stal Luky a nejlepším střelcem se 14 góly Jéňa, "hostující" u nás z Béčka. B tým ve vyrovnané tabulce nakonec skončil na 4. místě, což byl vzhledem k výsledkům úspěch a mohlo to být ještě lepší nebýt kolize posledního kola s turnajem šampionů - SF Cupem, kdy Béčko tento zápas muselo skrečovat.

Na podzim 2011 byl A tým nalosován do silné skupiny a po 3 kolech jsme byli bez bodu i přes návrat Nose do branky Aleje po ročním trestu. Smolné prohry nás ale nakoply k pěkné sérii 6 výher v řadě, kdy některé byly sice trochu se štěstím, ale to k fotbalu patří. Rázem jsme hráli ještě o postup, který nám však unikl prohrou s Viktorií Veleslavín v předposledním kole. Perličkou bylo, že jsme neprohráli s ani jedním z postupujících týmů a zvláště bod proti suverénním Penguins byl velmi cenný. Normálně by 13 bodů stačilo na vyšší umístění, takto to bylo jen na 5. místo. Koneckonců ve 4.lize jsme 13 bodů a více získali teprve potřetí, jednou hned v první sezóně 13 bodů bylo udržení, a pak 15 bodů stačilo na postup do ligy 3. Nejlepším hráčem A týmu se stal Pavel Beneš, jemuž přesunutí do obrany prospělo jako nikomu a korunku krále střelců si nenechal vzít Luky s 11 zářezy z 10 zápasů. To B tým nebude na tuto část roku vzpomínat s radostí, nevyrovnal se se zraněním a absencí Jéni (který celý podzim chyběl i Áčku), přidal špatnou docházku a smolné prohry a tak zisk 5 bodů bohužel znamenal sestup do 7. pralesní ligy.

2012 - jaro 2013
Velmi pěkné, zajímavé a plodné období, ostatně jako všechna předešlá. Zažili jsme toho společně opravdu hodně skvělého na hřišti i třeba v restauračních osvěžovnách, kde té legrace a neuvěřitelných příhod, událostí a zážitků bylo požehnaně. Vcelku se dařilo i na hřišti, do naší hry jsme v A i B týmech přidali opět o něco více zkušeností a méně běhaní. Prostě jsme vyladili filharmonii. Navíc se naše řady v tomto období rozrostly nejen na hřišti o nové naděje, ale i v jednotlivých rodinách. Na nástupcích a předávání fotbalových genů se holt musí též makat, aby byla zachována klubová sláva... Jo a jednotlivé rozlučky se sezónami... ty stály za to! :-)

Před podzimní sezónou 2013 se v B týmu událo hned několik zásadních změn. Do manažerského křesla se usadil Manics. Asi nikdo včetně jeho samotného netušil, jak pevně vezme otěže týmu do rukou. Společně s tím se podařilo do klubu přivést čtyři naše kamarády, kteří měli rozšířit málopočetný kádr, vnést do něj další kvalitu, ale i ještě daleko potřebnější pohyb. Do sezóny jsme tedy vstupovali s heslem „Hlavně se scházet a užít si fotbálek.“ O to více všechny překvapil raketový nástup v podobě pěti výher z pěti zápasů, čímž jsme hned o dva body překonali jarní bodové maximum a zajistili si již v půlce soutěže záchranu. V týmu i celém klubu se tak rozhostila pohodová nálada, což se přelilo i do druhé části sezóny. V ní jsme si nakonec i připustili, že bychom snad jako mohli postoupit o patro výš. A tuto velmi nezvyklou roli s následnou bilancí tří výher a tří proher jsme i zvládli. Prostě jsme si fotbal v sezóně užili a jen tak mimochodem i postoupili :-) Navíc bude určitě na co vzpomínat. Jen namátkou – Torcidův gól do víka z kroku, neuvěřitelná výhra nad Kbelskými vosami 4:3, Manicsova postupová branka rozkrokobřichem..a tak dále. Rok 2013 byl pro B tým rokem dvou tváří. Jarní záchrana s odřenýma nejen ušima a podzim s dvojnásobeným počtem bodů a postup. Dík patří všem, kteří se na prima sezóně podíleli včetně věrných fanoušků.

2014
Na jaře jsme se scházeli ve stabilní sestavě, kdy i díky dvěma kontumacím jsme ještě v 9. kole okupovali 1. příčku tabulky. Takovou sezónu jsme si v našem věku asi ani nepředstavovali, ale je pravda, že nás posílilo i mládí v podobě Mártyho a když se k tomu přidají zkušenosti, je z toho dobrý "guláš":) Nakonec ale jsme závěrečný tlak neustáli a v 10. kole jsme utržili debakl právě od o generaci mladších protihráčů a bohužel se nakonec propadli až na 6. místo ve vyrovnané tabulce. i tak ale konečných 13. bodů bylo nejlepším výsledkem Aleje A ve 3. lize. Právě Márty se stal nejlepším střelcem i hráčem v sezóně.

K výročí deseti let FK Alej B jsme si nadělili postup do šesté ligy. Do ní jsme vstoupili těžkou porážkou, kterou jsme však hodili brzo za hlavu a především mezi čtvrtým a sedmým kolem posbírali dostatek potřebných bodíků. V tu chvíli to vypadalo, že se snad zamotáme i do hrátek o postup do pětky. Nakonec jsme však úspěšnou sezónu jaro 2014 zakončili na celkovém pátém místě s velmi slušným počtem jedenácti bodíků. Sladkou smetanu v podobě dobrého umístění jsme mohli slíznout díky mravenčí práci manažera Manicse, ale i zodpovědnosti a kvalitním výkonům všech hráčů- scházeli jsme se v dobrých počtech, což je vždy základem pro hezký výsledek. V našem případě to platí dvojnásob :-) A perlička na závěr (nemůžeme nezmínit, jelikož to má v historii FKA určitě své místo) – věkový rozdíl mezi nejmladším a nejzkušenějším hráčem týmu je neuvěřitelných 43 let!

Se stabilizovanou sestavou jsme vystartovali do dalšího ročního Hanspaulské ligy – tentokrát podzim 2014. A start to byl pro FKA B doslova raketový. V prvních pěti kolech jsme si připsali stejné množství výher. Tím jsme se v nejkratším možném čase zachránili a mohli si užít druhou polovinu soutěže. V ní se karta naprosto obrátila a v dalších pěti kolech jsme si připsali stejné množství porážek. :-) To je prostě fotbal. Se sezónou v šesté lize jsme se však rozloučili stylově vítězstvím, kladnou bilancí a především jedním klubovým rekordem. Nastříleli jsme nejvíce branek v ročníku v historii FK Alej B- celkem jsme rozvlnili sítě soupeřů 39 krát. Pozitivem bylo, že jsme se scházeli, fotbálky si užívali, vládla pohoda a brzy jsme splnili cíl v podobě záchrany. Střelcem sezóny a nejlepším hráčem se stal Mára s 10 góly. Prostě úspěch!

2015
Hlavně si ten fotbal užít! S tímhle cílem vstoupil B tým do roku 2015. FKA B byl však pro jaro nalosován do těžké skupiny s některými pro něj neznámými týmy, které předtím spadly z pětky. Pěknou výzvu si pro nás připravil fotbalový Bůh :-) V první polovině soutěže jsme si však vedli vcelku dobře. Celkem šest bodů z pěti zápasů bylo dobrý vkladem do další části. Nicméně přišla i tři zranění klíčových hráčů. Sestava se různě lepila, výkony jako na horské dráze. Klasikou se stalo to, že jsme v řadě zápasů vedli, abychom pak prohráli. Vrcholem byla prohra 0:2 s posledním a doslova tragickým týmem. Tři kola před koncem jsme se tak topili v sestupových vodách. Přišlo však utkání, kdy jsme otočili z 1:3 na 4:3, pak jsme se nesešli a kontumačně prohráli, abychom v posledním zápase vyhráli 5:1 a na poslední chvíli se zachránili. Prostě nahoru dolu – bude na co vzpomínat :-) Koruna krále střelců bude asi putovní, jelikož Kuchi, Mára a Porezz nastříleli shodně čtyři branky. Těšme se na společné zážitky na podzim!

FKA B mančaft na podzim zažil fantastickou sezónu s mnoha nádhernými zápasy, momenty, góly a vším co k fotbalu patří. Manažer Manics, jež pevně sedí za mašínfírským kniplem našeho válce, opět pěkně stabilizoval a doplnil sestavu (tj. omladili jsme a namixovala se zkušenost s mládím). Nicméně vstup do sezóny nebyl z říše snů. První vyhrání z kapsy vyhání. Z prvních tří zápasů jsme jednou vyhráli, schytali menší debakl a na třetí utkání se dokonce nesešli v hratelném počtu. Nicméně tím nejlepším impulsem byla výhra ve čtvrtém kole proti Guláši v hodně poslepované sestavě. Ta nás nakopla a pak už se frčelo. Tři výhry v řadě. Poté jsme opět v silně slepené sestavě nestačili na Vosy. Velká škoda. Ten zápas byl jedním z klíčů k ještě lepšímu umístění. Následně jsme sesbírali tři výhry včetně jedné kontumace. Celá tabulka se tak pěkně mezitím zamotala, že jsme v případě vítězství v posledním zápase mohli jít i o patro výše. Na promzrlé Pražačce gól nepadl. Zůstali jsme tak (naštěstí) v klidných vodách šesté ligy. Nejlepším střelcem týmu se stal jeden z mladíků – Tomáš. Nasypal v sezóně devět branek. Prostě parádní sezóna. V ní se opět potvrdilo (nejen naše) klasické pravidlo – pokud se sejdeme, můžeme se měřit téměř s každým (v šesté lize). Tak vzhůru do roku 2016!

2016


Co nás čeká v roce 2016?

2017-2018

Pořád jsme tady a v plné síle! I přes rostoucí zkušenosti jsme štiky, které se drží v popředí. Áčko válí ve třetí lize a živí sen na tu druhou. Béčko se opět vrátilo do šesté. Prostě forma jako hrom. Klub je stále ve fantastické kondici! Budoucnost patří FK Alej! Na sklonku roku jsme oslavili kulaté výročí 20 let našeho klubu. Jo, uteklo to. Ale desítky let máme ještě před sebou. Oslavu si necháváme na léto.

2019 - 2020

Tyto roky byly jako na houpačce. Radost jsme měli z úspěchů v podobě působení ve 3. lize (A tým) a 6. lize (B tým) a také z velkolepé oslavy 20 let FKA, která byla opravdu grandiózní. Celodenní fotbálek, oslavy a vše s tím spojené si užily desítky hráčů a fanoušků. Na začátku roku 2020 však na svět přišla epidemie koronaviru, která ochromila sportovní dění, aby se následně jarní hanspaulská liga zrušila. Podzimní se tak nějak rozjela, ale nedohrála....opět z důvodu další vlny koronáče....

2021-2023
Fotbalový svět se po koronavirové epidemii opět roztočil. Na nás mělo přerušení hanspaulských soutěží neblahý vliv, jelikož jsme v našich létech ještě více zlenivěli. Se scházením to pak bylo ještě složitější než dříve, ale láska ke klubu a fotbalu byla silnější a zvítězila. Proto se nám i nadále (a s obrovským vypětím všech sil našich funkcionářů) dařilo táhnout stále dva týmy ve standardních hanspaulských soutěžích. FKA je nezdolná! Fotbal a FKA forever! A tým úspěšně bojoval ve 4. a 5. hanspaulské lize. B tým skvěle reprezentoval v 7. a 8. hanspaulské lize. V polovině roku 2023 padlo rozhodnutí, že nastal čas přihlásit veteránský tým. Přeci jen nám všem v B týmu už bylo dávno více než 40, 50 i 60 let a běhat s o polovinu mladšími protihráči bylo stále složitější. Ve své premiérové sezóně ve veteránské lize jsme hned postoupili o patro výše. Na konci roku jsme dovršili 25 let existence našeho klubu!

2024
Co čeká A tým a veteránský tým v roce 2024?
 

Diskuze k článku

 2007-11-22 19:56:08  test   test

Zobrazit/vložit příspěvky

  Tabulka Nej starty ligy
 
1.
Karhan Petr
 477
2.
Kmínek
 463
3.
Kubík
 411
4.
Karhan Ivan
 371
5.
Pořízek
 346
6.
Hanzalius
 341
7.
Krůta
 277
8.
Karhan Michal
 276
9.
Karol
 275
10.
Beneš Petr
 260
11.
Malec
 254
12.
Beneš Pavel
 218
 
  Tabulka Nej střelci ligy
 
1.
Krix
 213
2.
Hanzalius
 171
3.
Pořízek
 131
4.
Karhan Petr
 103
5.
Karol
 102
6.
Beneš Petr
 94
7.
Beneš Pavel
 94
8.
Karhan Michal
 85
9.
Kubík
 69
10.
Krůta
 67
11.
Kehér
 65
12.
Jauker
 60
 

  Minulé kolo
 

FK ALEJ A
6:0 k.
Palmeiras Prosek
XI.kolo
---------
FK ALEJ B
0-6k
Šnek FC A
XI.kolo

 

  Příští kolo
  

FK ALEJ A
-
Zimní přestávka
2023

Hanspaulka
-----------


FK ALEJ B
-
Zimní přestávka
2023
Hanspaulka
 

Copyright © 2003 - 2024 FK Alej
Created by Twinsen